Werken bij HFI 6

Nieuwe hoonmachine vergroot capaciteit mechanische bewerkingen

HFI heeft recent haar machinepark uitgebreid met onder andere een nieuwe hoonmachine. Hiermee vergroot HFI niet alleen haar capaciteit, maar breiden zij ook de dienstverlening naar klanten uit. Benieuwd hoe? Reinier Klein Paste, QHSE manager bij HFI legt uit waardoor deze behoefte ontstaan is, voor welke machine gekozen is en welke extra voordelen dit biedt voor de klanten van HFI. Tot slot licht hij de aankoop en opties van een nieuwe meetmachine toe.

Toenemende vraag en nauwkeurigheid gaten in fijnmechanica

Reinier is naast Quality, Health, Safety & Environment manager ook verantwoordelijk voor ICT en is tevens Senior Projectmanager bij HFI. De nieuwe hoonmachine waar hij vandaag over vertelt komt voort uit een project van een automotive klant. Hij was betrokken bij de aankoop van de machine en vertelt vanuit die rol over de keuzes die HFI heeft gemaakt en de voordelen die deze keuzes opleveren.

Gedurende een NPI project voor automotive precisieonderdelen ontstond de vraag naar het produceren van zeer nauwkeurige gat diameters. Diameters die alleen door middel van het honen van het materiaal gerealiseerd kunnen worden. Daarnaast ziet HFI de vraag naar zeer nauwkeurige gat diameters in fijnmechanische precisie componenten toenemen. Honen is een methode waarmee een diameter in een product rond en spiegelglad wordt gemaakt, de perfecte bewerking voor dit soort gaten. De bestaande hoonmachine kon niet worden ingezet voor deze nieuwe toepassing. Reden om het huidige machinepark uit te breiden met een hoonmachine die tegemoet komt aan deze vraag.

Keuze: Sunnen hoonmachine

Hoe ziet het aankoopproces van een nieuwe machine eruit? Reinier en zijn team hebben eerst de mogelijkheden van een tweedehands hoonmachine onderzocht, maar kwamen tot de conclusie dat een tweedehands machine onzekerheden en (onvoorziene) extra kosten met zich meebracht. Dus heeft het team besloten om met verschillende machineleveranciers in gesprek te gaan over de randvoorwaarden en specificaties van de nieuw aan te kopen hoonmachine.

Het uiteindelijke resultaat van dit onderzoek is de aanschaf van een nieuwe Sunnen SH5000R. Deze robuuste machine biedt de nauwkeurigheid die, juist bij de productie van hoogwaardige precisie componenten, zo belangrijk is. De hoonmachine die HFI al in haar bezit had, is ook van Sunnen. Dit biedt het bijkomende voordeel dat de gereedschappen onderling uitwisselbaar zijn.

“We zijn heel blij met de uitbreiding van ons machinepark en hebben door ons uitgebreide onderzoek volledig vertrouwen in de extra voordelen die we onze klanten nu kunnen bieden.”

Voordelen hoonmachine in productie precisie componenten

Doel van deze uitbreiding is zoals eerder benoemd het tegemoet komen aan de toenemende vraag van zeer nauwkeurige gaten in precisie componenten. Voor klanten betekent dit dat HFI nu zelf 90% van de hoonwerkzaamheden uitvoert en minder van deze bewerkingen uitbesteedt. Het productieproces is hierdoor niet meer afhankelijk van derden, dit resulteert in het minimaliseren van het risico op afkeur, flexibiliteit, kortere doorlooptijden en marktconforme prijsstelling.

Precisie componenten nauwkeurig meten

De hoonmachine is niet de enige uitbreiding van het machinepark in Groenlo. Recentelijk werd ook een volledig nieuwe 3D Coördinaten meetmachine aangekocht en geïnstalleerd. Voor deze investering werkte HFI ook al met een 3D Coördinaten meetmachine om complexe producten te meten, maar door de alsmaar toenemende vraag van nog complexere producten, bleken de mogelijkheden van deze machine te beperkt. HFI wil blijven groeien in kwaliteit en hierin onderscheidend blijven in de markt. Tijd voor een nieuwe meetmachine dus!

Dat is de Mitutoyo CRT-S-7106 geworden, waarmee HFI nu producten van 700 x 1000 x 600 mm kan meten. Met de nieuwe machine voldoet HFI ruimschoots aan de steeds hogere eisen op het gebied van meetnauwkeurigheid en kan zij haar klanten nog beter bedienen.

“De nieuwe meetmachine is voorzien van de nieuwste software waarmee we bijvoorbeeld ook digitaal 3D tekeningen kunnen vergelijken met het geproduceerde onderdeel. Met deze meetmethodiek toont de machine ons exact waar het product eventueel afwijkt en/of waar nog iets gewijzigd moet worden. Dit rapporteren wij ook aan de klant middels een meetrapport. Wij gebruiken de meetdata tevens om onze processen te verbeteren (SPC).”

De 3D Coördinaten meetmachine staat bij HFI in een geconditioneerde omgeving van 20 graden Celsius met maximaal 1 graad afwijking. In de productie worden de producten op basis van dezelfde temperatuurwaarden geproduceerd. Door de gelijkwaardige temperatuur omstandigheden van de productieomgeving en de meetmachine worden meetafwijkingen geminimaliseerd.

“Met onze nieuwe meetmachine zijn we volledig uitgerust om nóg nauwkeuriger producten te vervaardigen en nóg nauwkeuriger te meten.”

Heeft u vragen over de diensten van HFI of de mogelijkheden voor uw productieproces? Wij komen graag met u in contact! Stel uw vraag via sales@hfibv.nl